Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Τι είναι η αλόη βέρα;

Η αλόη βέρα ανήκει στα θεραπευτικά φυτά. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με περίπου 3.000 άλλα φυτά ενισχύει τη θεραπευτική διαδικασία, χωρίς να έχει παρενέργειές όπως τα συμβατικά φάρμακα. Είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Διαπιστωμένα, διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές, θρεπτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Λίγα φυτά είναι τόσο ωφέλιμα για τον άνθρωπο όσο η αλόη!

Το επιστημονικό της όνομα είναι Aloe barbadensis Miller. Αλόη Βέρα (Aloe Vera) σημαίνει "Αλόη η Γνήσια". Φυτρώνει μόνο στις θερμές περιοχές του πλανήτη, δηλαδή: κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού, στην Αφρική, στην Ινδία, στην Αυστραλία, στη Νότια και Κεντρική Αμερική, στην Καραϊβική. Συνεχώς όμως εισάγεται σε νέες περιοχές και χώρες με κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, για εμπορική εκμετάλλευση. Ο λόγος είναι ότι τα πλεονεκτήματα της αλόης, μεταξύ των οποίων και η ικανότητά της να ανανεώνει τα κύτταρα έχουν αρχίσει να εκτιμώνται διεθνώς σε επιστημονικό επίπεδο διεθνώς.

Για αιώνες, ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε την αλόη για να αντιμετωπίζει τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα από έντομα και να θεραπεύει τραύματα και δερματικούς ερεθισμούς.

Οι αρχαιότερες αναφορές για τη χρήση της βρίσκονται σε σφηνοειδή γραφή, στις πήλινες επιγραφές του Ασσύριου βασιλιά Ασουρμπανιπάλ, που η παλαιότητά τους χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

Η λέξη "αλόη" προέρχεται από την εβραϊκή λέξη "alloeh" που σημαίνει "πικρή και λαμπερή ουσία", ενώ η λέξη "vera" στα λατινικά σημαίνει "αληθινός". Η αλόη βέρα είναι μόνο μία από τις περισσότερες από 360 ποικιλίες αλόης που υπάρχουν. Αλλες ποικιλίες αλόης που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο είναι η Aloe arborescens (αλόη η δενδροειδής), η Aloe saponaria, η Aloe Ferox (αλόη η άγρια) και σε μικρότερο βαθμό η Aloe Perryi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου