Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Καλλιέργεια της Αλόης

Η αλόη μπορεί να φυτρώσει και να αναπτυχθεί και σε πετρώδη και ξηρά εδάφη. Η καλλιέργειά της συνίσταται σε εδάφη που αποστραγγίζονται εύκολα, είτε απευθείας στη γη είτε σε γλάστες, γιατί προέρχεται από ημιερημικά κλίματα. Είναι σημαντικό, στη γη τα φυτά να μη φυτεύονται πυκνά και στις γλάστες τα δοχεία να έχουν διάμετρο τουλάχιστον ίση με το μισό του μήκους των φύλλων. Για παράδειγμα αν έχουμε φυτό με φύλλα 40 εκατοστών, η διάμετρος της γλάστρας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά.

Το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια της αλόης είναι αυτό με ελαφρώς αλκαλικό PH. Αν το έδαφος είναι πολύ όξινο π.χ. με PH=8 η ανάπτυξη του φυτού θα είναι περιορισμένη και αργή. Σύμμαχοι του φυτού είναι ο ήλιος και το εύκρατο κλίμα ενώ δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία. Όταν το φυτό έχει πολύ ήλιο και λίγο νερό, το χρώμα του είναι καφετί, ενώ όταν έχει λίγο ήλιο είναι καθαρό πράσινο. Σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία συνιστάται η χρήση του κατάλληλου συστήματος ποτίσματος. Επίσης συνιστάται η προστασία από ρεύματα του αέρα που θα μπορούσαν να σπάσουν τα βλαστάρια του φυτού. Η αλόη γενικά αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αν και ενδέχεται να επιβραδύνουν ελαφρά την ανάπτυξή της αν παραμένουν συνέχεια αυξημένες. Πρόκειται για φυτό με μεγάλη ικανόητα προσαρμογής γι' αυτό και το συναντάμε σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης.

Σύμφωνα με το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο της Αλόης (IASC) η καλλιέργεια και η καλύτερη ανάπτυξη του φυτού πετυχαίνεται στις περιοχές της Γης που βρίσκονται στη ζώνη μεταξύ 15 μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού. Η ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του φυτού είναι μεταξύ 20 και 25 βαθμούς Κελσίου ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ απότομες αλλαγές στις θερμοκρασίες μεταξύ μέρας και νύχτας. Όσο λιγότερες είναι οι βροχοπτώσεις τόσο πιο αργή είναι η ανάπτυξή της. Τα κλίματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί κυμαίνονται από τα εύκρατα ως τα τροπικά. Γι' αυτό σε περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν ή πιο κάτω, πρέπει να καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Τότε προτιμά το φιλτραρισμένο και λαμπερό φως με προσανατολισμό προς το νότο ή την ανατολή.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα προετοιμασμένο έδαφος γιατί η ρίζα της δεν προχωρά σε μεγάλο βάθος. Το σημαντικό είναι η καλή αποστράγγιση. Στις γλάστρες καλό είναι στον πάτο να υπάρχουν 2 εκατοστά χαλίκια.

1 σχόλιο: