Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Βιολογική ταξινόμηση της Αλόης

Η αλόη είναι ένα αειθαλές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Λιλιίδες ή Κρινοειδή και προέρχεται από την Αφρική. Η ρίζα της έχει τη μορφή βολβού. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και σαρκώδη, φυτρώνουν από το κάτω μέρος του βλαστού και σχηματίζουν ροζέτα γύρω του. Καταλήγουν σε μια συστάδα λουλουδιών με χρώμα από κόκκινο ως κίτρινο, ή ορισμένες φορές λευκό. Τα άνθη μεγαλώνουν σε τσαμπιά και ανθίζουν 1 φορά το χρόνο, από τα τέλη του χειμώνα ως την άνοιξη, ανάλογα με τον τόπο και το είδος της αλόης. Τα άνθη είναι όμορφα και ανθεκτικά και μοιάζουν πολύ με κρινάκια. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, πράσινα, με πλατιά βάση, ενώ στις άκρες τους έχουν σειρές από αγκάθια. Τελειώνουν σε μύτη και έχουν ανθεκτική εξωτερική επιφάνεια.
Η αλόη είναι ξηρόφιλο φυτό. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να αποθηκεύει στο εσωτερικό της νερό, ώστε να μπορεί να επιβιώνει σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Το χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη της ικανότητα αυτοΐασης μετά από κάθε τραυματισμό στα φύλλα της, η οποία γίνεται σχεδόν αμέσως για να αποφύγει την απώλεια νερού από το εσωτερικό της.

Το μέγεθος της αλόης εξαρτάται από την ποικιλία της. Μπορεί να φτάνει από 30 εκ. ως 6 μέτρα. Όταν το φυτό είναι νεαρό ο βλαστός του δεν είναι ορατός. Όταν όμως συλλέγονται τα φύλλα του αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του ένας ξυλώδης και μικρός βλαστός που όσο αυξάνεται η συλλογή των φύλλων, αυξάνεται το μέγεθός του. Μπορεί να φτάσει σχεδόν 1 μέτρο ύψος από μόνος του. Ωστόσο όσο ψηλότερο είναι το φυτό, τόσο πιο ευπαθές γίνεται και ευάλωτο στους δυνατούς ανέμους.

Συνήθως ένα φυτό Αλόης Βέρα έχει 12-16 φύλλα. Το ενήλικο φυτό μπορεί να έχει και 30 φύλλα. Τα φύλλα έχουν χρώμα ανοιχτό ή σκούρο πράσινο που μπορεί να φτάσουν και στο πράσινο-μπλε, ανάλογα με τη σύνθεση του εδάφους. Τα άνθη του είναι εντυπωσιακά, λευκά, ροζ, πορτοκαλί ή κοκκινωπά. Η αναπαραγωγή γίνεται με επικονίαση των λουλουδιών του. Ωστόσο για πιο σίγουρη αναπαραγωγή, συνήθως χρησιμοποιούνται καταβολάδες (το μέρος του φυτού που κλίνει προς το έδαφος και αναπτύσσει δικές του ρίζες) ή παραβλαστήματα που δημιουργούν νέο φυτό, το οποίο φτάνει στην ωρίμανσή του τον τρίτο χρόνο.

Το φύλλο αποτελείται από έναν ζελατινοειδή και διάφανο πυρήνα (το ζελέ) που περιβάλλεται από μια λεπτή επίστρωση ενός υγρού κίτρινου χρώματος (τη ρητίνη). Εξωτερικά προστατεύεται από τον λεπτό και ανθεκτικό πράσινο φλοιό.

Βοταναλογικά η Αλόη Βέρα ανήκει στην Ομάδα των Αγγειόσπερμων, στην Ομοταξία των Μονοκοτυλήδονων, στην Τάξη των Λιλιανθών, στην Οικογένεια των Λιλιειδών ή Κρινοειδών και στο Γένος Αλόη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου